Staňte sa partnerom

Peter Marman

CNC, a. s., riaditeľ
Peter Marman viac rokov viedol projekt Portál kultúry Slovakiana pre Ministerstvo kultúry SR, ktorý bol pilotným riešením pripravovaného národného projektu Centrálnej aplikačnej infraštruktúry v rámci prebiehajúcej digitalizácie kultúrneho dedičstva prostredníctvom OPIS PO 2.

V súčasnosti je riaditeľom spoločnosti CNC, a. s., dodávateľa komplexných softvérových riešení a cloudových služieb. Pôsobí tiež ako vysokoškolský učiteľ na Univerzite Komenského v Bratislave.
  • Digitalizácia kultúrneho dedičstva v správe cirkvi
    Veľká časť kultúrneho dedičstva na Slovensku sa v súčasnosti nachádza v správe cirkví. Jej nákladovo efektívna digitalizácia a následné dlhodobé uchovanie a zároveň prezentácia by mohla priniesť viacero následných pozitívnych efektov nielen pre cirkvi ale aj pre celú spoločnosť. Využitie cloudových služieb, pokročilých archivačných a prezentačných technológií sú v tomto smere práve tak logickým ako nevyhnutným krokom. Skúsenosti s digitalizáciou však ukazujú, že netechnologické aspekty celého procesu sú ešte dôležitejšie a ich zvládnutie v konečnom dôsledku rozhoduje o celkovom výsledku.
  • SLOVAKIANA ako súčasť európskych aktivít Europeany
    SLOVAKIANA je digitálny informačný systém kultúry. Jej východiskami je už niekoľko prebiehajúcich projektov, ako napríklad Europeana, UNESCO a jeho svetová digitálna knižnica, Open Content Alliance, JSTOR - úložisko odoborných časopisov a pod.
    SLOVAKIANA slúži na archiváciu, organizáciu a sprístupnenie digitálneho kultúrneho obsahu prostredníctvom Portálu kultúry.

  • Digitálny informačný systém Ministerstva kultúry
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies