Staňte sa partnerom

Skúsenosti s implementáciou elektronickej podateľne v SR

/ Prednáška

Jednou z kľúčových oblastí využitia elektronického podpisu je komunikácia subjektov (občanov a firiem) so štátnou a verejnou správou.

Na strane orgánov verejnej a štátnej moci je kľúčovým technickým prvkom tejto komunikácie elektronická podateľňa (EPO).
EPO tvorí vstupnú, resp. vstupno/výstupnú bránu pre jednotlivé systémy orgánov štátnej a verejnej správy, od jednoduchých správ registratúr po špecifické systémy implementujúce konkrétne procesy.
Realizovať implementáciu elektronického podpisu do interných procesov orgánov štátnej a verejnej správy nie je z rôznych dôvodov jednoduché. Preto sa prostredníctvom EPO vytvárajú najlepšie podmienky pre zjednodušenie zavedenie elektronického podpisu v špecifických procesoch s jasne definovanou komunikáciou.
Prednáška načrtáva základné problémy implementácie EPO a ich riešenia, ktoré sú spojené so zavedením EPO s využitím elektronických podpisov pre špecifické procesy.

Ján Dobias

DITEC, SR
Po maturite vyštudoval Fakultu elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave, odbor softvérový inžinier (1993-1999). Od roku 1998 až doteraz pracuje v spoločnosti Ditec, a.s. kde postupne prešiel pozíciami vývojára, softvérového architekta, projektového manažéra a konzultanta. Hlavnými oblasťami pôsobnosti sú implementácia a prevádzka podnikových informačných systémov a komunikačných systémov, ktoré využívajú technológie elektronického podpisu a PKI. Referenčné projekty a systémy: ŽSR CAIS (Celosieťový administratívny informačný systém), Monex - platobný portál, MonexCS - sprostredkovanie informácie o úhrade záväzku, MonexSDE – bezpečná elektronická výmena informácií,  CRSR AIS (Administratívny informačný systém), CRSR EKR (El…
Zobraziť viac informácií o spíkrovi
Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho a povedz o ňom aj ostatným
Nastavenie súborov cookies